Stellantis, yeni 5 yıllık stratejik planı FaSTLAne 2030’u kamuoyuna duyurdu. 5 yılda 60 milyar euro değerinde yatırım yapmayı planlayan şirketin yapılanması altı temel üzerine yükselecek. Yeni yapılanma ile şirket yeni plan kapsamında marka yapılanmasını yeniden düzenlerken, üretim kapasitesini azaltacak. Ayrıca Çinli ortaklarla iş birliklerini artıracak ve kârlılık hedeflerini aşağı çekecek. Yeni dönüşüm kapsamında, 2030 yılına kadar tüm markalar ve farklı güç aktarma teknolojileri genelinde 60’tan fazla yeni araç lansmanı ve 50 model yenilemesi gerçekleştirilecek. Bunlar arasında 29 bataryalı elektrikli araç (BEV), 15 şarj edilebilir hibrit veya menzil uzatmalı elektrikli araç, 24 hibrit elektrikli araç ve 39 içten yanmalı motorlu/mild hibrit araç bulunuyor.
BEŞ MARKANIN AĞIRLIĞI ARTIYOR

Yeni yapılanmada Peugeot, Fiat, Jeep, Ram ve Pro One ticari araç operasyonuyla birlikte en büyük yatırım payını alacak beş ana marka arasında yer aldı. Alfa Romeo, Citroen ve Opel ise daha çok kendi ana pazarlarına odaklanan ikinci grup markalar olarak konumlandırıldı. DS ve Lancia, özel markalar grubuna alınarak ağırlıklı olarak kendi ülkelerinde faaliyet gösterecek. Bu markalar, Citroën ve FIAT tarafından yönetilecek ve özel uzmanlık markaları olarak geliştirilecek. Şirket Maserati markasının geleceğini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda markanın ürün ailesine iki yeni E-segment model eklenecek. Detaylı yol haritası ise Aralık 2026’da Modena’da paylaşılacak. CEO Antonio Filosa, “Stellantis bünyesindeki her marka, FaSTLAne 2030 taahhütlerimizin hayata geçirilmesinde net ve stratejik bir rol üstlenecek” diye konuştu.
AVRUPA İÇİN JAPON KEİ TARZI OTOMOBİL

Şirketin Avrupa’daki ürün planında dikkat çeken yenilikler arasında elektrikli mini otomobillerden oluşan “E-Car” programı yer aldı. Bu kapsamda Citroën, ikonik 2CV modelini yeniden canlandırmaya hazırlanırken, Fiat da kendi uygun fiyatlı elektrikli modelini geliştirecek. Fiat ayrıca Grizzly isimli yeni kompakt SUV modelini hem klasik SUV hem de coupe-SUV gövde tipiyle sunacak.
Peugeot, 2030’a kadar yedi yeni model tanıtmayı planlıyor. Bunlar arasında Dongfeng teknolojisi kullanılan bir model, yeni kompakt SUV ve yeni nesil 208 ile 2008’in yerini alacak elektrikli modeller bulunuyor. Opel tarafında ise Leapmotor teknolojili elektrikli SUV, yenilenen Astra ailesi ve yeni Corsa öne çıkıyor.
LEAPMOTOR VE DONGFENG ÜRETİMİ
Stellantis, Avrupa’daki üretim fazlasını fabrika kapatmadan çözmeyi hedefliyor. Bazı tesisler geri dönüşüm ve ikinci el yenileme merkezlerine dönüştürülürken, bazı fabrikalar Çinli ortaklarla paylaşılacak. Leapmotor’un İspanya Zaragoza’da üretim yapacağı, Dongfeng’in Fransa Rennes fabrikasında araç üreteceği açıklandı. Dongfeng ile Stellantis, Çin merkezli DPCA ortak girişimi kapsamında yeni bir iş birliği dönemini başlatıyor. Bu kapsamda Çin ve diğer bölgelerde satışa sunulmak üzere iki Peugeot ve iki Jeep modelinin üretimi gerçekleştirilecek. Ayrıca şirket, yüzde 51 hissesi Stellantis’e ait olacak Avrupa merkezli yeni bir ortak girişim kurmayı planlıyor.
Bu yapı kapsamında dağıtım, mühendislik, satın alma ve kapasite paylaşımı alanlarında iş birliği yapılması hedeflenirken, ilk adımın “Made-in-Europe” gereklilikleri doğrultusunda Rennes fabrikasında atılması planlanıyor. Tata ile kurulan iş birliği kapsamında şirket; üretim, tedarik zinciri, ürün geliştirme ve teknoloji alanlarında yaratılacak sinerjiler sayesinde Asya Pasifik, Orta Doğu-Afrika ve Güney Amerika bölgelerindeki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Jaguar Land Rover ile ise ABD’de ürün ve teknoloji geliştirme alanlarında iş birliği sinerjilerinin değerlendirilmesi planlanıyor.
Bilgi işlem mimarisi, yazılım, gelişmiş sürüş destek sistemleri (ADAS), yapay zekâ ve batarya teknolojileri alanlarında Stellantis; iç yetkinliklerini tamamlamak ve araç geliştirme süreçlerini hızlandırmak amacıyla Applied Intuition, Qualcomm, Wayve, NVIDIA, Uber, Mistral AI ve CATL dahil olmak üzere birçok stratejik iş ortağıyla çalışmalarını sürdürüyor.




