Close Menu
  • HABERLER
  • YENİ MODEL
  • TEST / SÜRÜŞ
  • KAMPANYA
  • MAGAZİN
  • FUAR
  • MARKALAR
    • ALFA ROMEO
    • ALPINE
    • ASTON MARTIN
    • AUDI
    • BMW
    • BENTLEY
    • BUGATTI
    • BYD
    • CHERY
    • CITROEN
    • DACIA
    • DFSK
    • DS
    • FERRARI
    • FIAT
    • FORD
    • HONDA
    • HYUNDAI
    • INFINITI
    • JAGUAR
    • JEEP
    • KIA
    • LADA
    • LAMBORGHINI
    • LAND ROVER
    • LEXUS
    • LEAPMOTOR
    • MASERATI
    • MAZDA
    • MERCEDES
    • MG
    • MINI
    • MITSUBISHI
    • NISSAN
    • OPEL
    • PEUGEOT
    • PORSCHE
    • RENAULT
    • SEAT
    • SERES
    • SKODA
    • SKYWELL
    • SMART
    • SSANGYONG
    • SUBARU
    • SUZUKI
    • TESLA
    • TOGG
    • TOYOTA
    • VOLKSWAGEN
    • VOVAH
    • VOLVO
  • OTO PAZAR
  • DAHA FAZLASI
    • VİDEO HABER
    • TEKNOLOJİ
    • MOTOSİKLET
SON EKLENENLER

Hannover’de gövde gösterisi yapıyor

14 Eylül 2026

WRC’de Türkkan dünya şampiyonu

14 Eylül 2026

Otomotivde kayıplar derinleşiyor

13 Eylül 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Hannover’de gövde gösterisi yapıyor
  • WRC’de Türkkan dünya şampiyonu
  • Otomotivde kayıplar derinleşiyor
  • Su altında çalışan benzinli geliştirildi
  • Fransız aslanından sanata destek
  • Beşiktaş’ın otomotiv sponsoru Opel
  • Hidrojen teknolojisi ağır ticarilerde
  • Elektrikli 14 hibrit 21 milyon TL
OtomobilportOtomobilport
  • HABERLER
  • YENİ MODEL
  • TEST / SÜRÜŞ
  • KAMPANYA
  • MAGAZİN
  • FUAR
  • MARKALAR
        • ALFA ROMEO
        • ALPINE
        • ASTON MARTIN
        • AUDI
        • BMW
        • BENTLEY
        • BYD
        • CITROEN
        • CHERY
        • BUGATTI
        • DACIA
        • DFSK
        • DS
        • FERRARI
        • FIAT
        • FORD
        • HONDA
        • HYUNDAI
        • INFINITI
        • JEEP
        • JAGUAR
        • KIA
        • LADA
        • LAMBORGHINI
        • LAND ROVER
        • LEAPMOTOR
        • LEXUS
        • MASERATI
        • MAZDA
        • MERCEDES
        • MG
        • MINI
        • MITSUBISHI
        • NISSAN
        • OPEL
        • PEUGEOT
        • PORSCHE
        • RENAULT
        • SEAT
        • SERES
        • SKODA
        • SKYWELL
        • SMART
        • SSANGYONG
        • TESLA
        • SUZUKI
        • SUBARU
        • TOGG
        • TOYOTA
        • VOLKSWAGEN
        • VOLVO
        • VOVAH
  • OTO PAZAR
  • DAHA FAZLASI
    • VİDEO HABER
    • TEKNOLOJİ
    • MOTOSİKLET
OtomobilportOtomobilport
Home»HABERLER»60 milyar euro’ya 60 yeni model
HABERLER

60 milyar euro’ya 60 yeni model

24 Mayıs 2026Yorum yapılmamış
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Stellantis, yeni 5 yıllık stratejik planı FaSTLAne 2030’u kamuoyuna duyurdu. 5 yılda 60 milyar euro değerinde yatırım yapmayı planlayan şirketin yapılanması altı temel üzerine yükselecek. Yeni yapılanma ile şirket yeni plan kapsamında marka yapılanmasını yeniden düzenlerken, üretim kapasitesini azaltacak. Ayrıca Çinli ortaklarla iş birliklerini artıracak ve kârlılık hedeflerini aşağı çekecek. Yeni dönüşüm kapsamında, 2030 yılına kadar tüm markalar ve farklı güç aktarma teknolojileri genelinde 60’tan fazla yeni araç lansmanı ve 50 model yenilemesi gerçekleştirilecek. Bunlar arasında 29 bataryalı elektrikli araç (BEV), 15 şarj edilebilir hibrit veya menzil uzatmalı elektrikli araç, 24 hibrit elektrikli araç ve 39 içten yanmalı motorlu/mild hibrit araç bulunuyor.

BEŞ MARKANIN AĞIRLIĞI ARTIYOR

Stellantis, Dongfeng Motor Corporation ile uzun yıllara dayanan iş birliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda iki şirket, DPCA ortak girişimini güçlendirerek stratejik ortaklıklarında yeni bir dönemin kapılarını açıyor. DPCA’nın, Çin pazarı ve ihracat faaliyetleri için Çin’de tamamen yeni Peugeot ve Jeep® modelleri üretmesi hedefleniyor.

Yeni yapılanmada Peugeot, Fiat, Jeep, Ram ve Pro One ticari araç operasyonuyla birlikte en büyük yatırım payını alacak beş ana marka arasında yer aldı. Alfa Romeo, Citroen ve Opel ise daha çok kendi ana pazarlarına odaklanan ikinci grup markalar olarak konumlandırıldı. DS ve Lancia, özel markalar grubuna alınarak ağırlıklı olarak kendi ülkelerinde faaliyet gösterecek. Bu markalar, Citroën ve FIAT tarafından yönetilecek ve özel uzmanlık markaları olarak geliştirilecek. Şirket Maserati markasının geleceğini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda markanın ürün ailesine iki yeni E-segment model eklenecek. Detaylı yol haritası ise Aralık 2026’da Modena’da paylaşılacak. CEO Antonio Filosa, “Stellantis bünyesindeki her marka, FaSTLAne 2030 taahhütlerimizin hayata geçirilmesinde net ve stratejik bir rol üstlenecek” diye konuştu.

AVRUPA İÇİN JAPON KEİ TARZI OTOMOBİL

İtalyan Fiat markasının şehir otomobili konsepti Mio, 2010 Sao Paulo fuarında sergilenmişti. Yeni aracın Mİo’dan esintiler taşıması bekleniyor. Aracın altyapı Çinli ortak Leapmotor’dan gelebilir.

Şirketin Avrupa’daki ürün planında dikkat çeken yenilikler arasında elektrikli mini otomobillerden oluşan “E-Car” programı yer aldı. Bu kapsamda Citroën, ikonik 2CV modelini yeniden canlandırmaya hazırlanırken, Fiat da kendi uygun fiyatlı elektrikli modelini geliştirecek. Fiat ayrıca Grizzly isimli yeni kompakt SUV modelini hem klasik SUV hem de coupe-SUV gövde tipiyle sunacak.

Peugeot, 2030’a kadar yedi yeni model tanıtmayı planlıyor. Bunlar arasında Dongfeng teknolojisi kullanılan bir model, yeni kompakt SUV ve yeni nesil 208 ile 2008’in yerini alacak elektrikli modeller bulunuyor. Opel tarafında ise Leapmotor teknolojili elektrikli SUV, yenilenen Astra ailesi ve yeni Corsa öne çıkıyor.

LEAPMOTOR VE DONGFENG ÜRETİMİ

Stellantis, Avrupa’daki üretim fazlasını fabrika kapatmadan çözmeyi hedefliyor. Bazı tesisler geri dönüşüm ve ikinci el yenileme merkezlerine dönüştürülürken, bazı fabrikalar Çinli ortaklarla paylaşılacak. Leapmotor’un İspanya Zaragoza’da üretim yapacağı, Dongfeng’in Fransa Rennes fabrikasında araç üreteceği açıklandı. Dongfeng ile Stellantis, Çin merkezli DPCA ortak girişimi kapsamında yeni bir iş birliği dönemini başlatıyor. Bu kapsamda Çin ve diğer bölgelerde satışa sunulmak üzere iki Peugeot ve iki Jeep modelinin üretimi gerçekleştirilecek. Ayrıca şirket, yüzde 51 hissesi Stellantis’e ait olacak Avrupa merkezli yeni bir ortak girişim kurmayı planlıyor.

Bu yapı kapsamında dağıtım, mühendislik, satın alma ve kapasite paylaşımı alanlarında iş birliği yapılması hedeflenirken, ilk adımın “Made-in-Europe” gereklilikleri doğrultusunda Rennes fabrikasında atılması planlanıyor. Tata ile kurulan iş birliği kapsamında şirket; üretim, tedarik zinciri, ürün geliştirme ve teknoloji alanlarında yaratılacak sinerjiler sayesinde Asya Pasifik, Orta Doğu-Afrika ve Güney Amerika bölgelerindeki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

Jaguar Land Rover ile ise ABD’de ürün ve teknoloji geliştirme alanlarında iş birliği sinerjilerinin değerlendirilmesi planlanıyor.

Bilgi işlem mimarisi, yazılım, gelişmiş sürüş destek sistemleri (ADAS), yapay zekâ ve batarya teknolojileri alanlarında Stellantis; iç yetkinliklerini tamamlamak ve araç geliştirme süreçlerini hızlandırmak amacıyla Applied Intuition, Qualcomm, Wayve, NVIDIA, Uber, Mistral AI ve CATL dahil olmak üzere birçok stratejik iş ortağıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Applied Intuition CEO Antonio Filosa Çinli Stallantis FIAT Manşet Mistral AI ve CATL NVIDIA OPEL Qualcomm Stellantis Stellantis FaSTLAne 2030’ Uber Wayve
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Previous ArticleSürücüsüz Karsan İGA’da testte
Next Article Stellantis ortağından Ferrari’ye rakip

Benzer Haberler

Hannover’de gövde gösterisi yapıyor

14 Eylül 2026

WRC’de Türkkan dünya şampiyonu

14 Eylül 2026

Otomotivde kayıplar derinleşiyor

13 Eylül 2026
Leave A Reply Cancel Reply


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

SON EKLENENLER

Hannover’de gövde gösterisi yapıyor

14 Eylül 2026

WRC’de Türkkan dünya şampiyonu

14 Eylül 2026

Otomotivde kayıplar derinleşiyor

13 Eylül 2026

Su altında çalışan benzinli geliştirildi

13 Eylül 2026

Fransız aslanından sanata destek

12 Eylül 2026

Beşiktaş’ın otomotiv sponsoru Opel

11 Eylül 2026

Hidrojen teknolojisi ağır ticarilerde

11 Eylül 2026

Elektrikli 14 hibrit 21 milyon TL

10 Eylül 2026

Elektrikli Polo ilk çeyrekte Türkiye’de

9 Eylül 2026

Global satışlarını ikiye katladı

9 Eylül 2026
BİLGİLER
  • Bize Ulaşın
  • Reklam
  • Gizlilik Politikası
  • Sık Kullanılanlara Ekle
SON EKLENENLER
  • Hannover’de gövde gösterisi yapıyor
  • WRC’de Türkkan dünya şampiyonu
  • Otomotivde kayıplar derinleşiyor

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.