Konut, beyaz eşya, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimleri Cumhurbaşkanı Kararı ile 3 ay daha uygulanacak. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, konut satışlarında KDV oranları 31 Mart 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında yüzde 4’ten 3’e indirim bu tarihe kadar devam edecek. Mobilya sektöründeki KDV oranı yüzde 18 yerine, yüzde 8 olacak. Beyaz eşyada uygulanan ÖTV oranları da sıfırlanmış olarak devam edecek.
Otomotivde de 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim devam edecek.
Ticari araçlarda KDV oranları da yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak devam edecek. Mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu hüküm kapsamında teslim ettikleri mallar, Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş
yeni araçlar hariç, nedeniyle yüklendikleri vergiler dahil edilmeyecek. Bu hüküm, 31 Ekim 2018’den itibaren geçerli olacak. Bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı’yla da düzenleme kapsamında tarımda kullanılan römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi.
MOTOSİKLETTE SIFIRLANDI
Başka bir kararla da motor silindir hacmi 250 santimetre küpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlandı. Sürekli nominal gücü 250 vatı geçmeyen yardımcı bir elektrik motoru olan pedal yardımlı, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar ve motor gücü 20 kilovatı geçmeyenlerin ÖTV oranı da yüzde 0 olarak uygulanacak.
SEKTÖRE ÖNEMLİ BİR DESTEK
Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın açıklamaları ile 31 Mart 2019’a kadar uzatılan ÖTV indiriminin devam etmesini sektör olarak büyük bir memnuniyetle karşıladık. İndirimin sürmesi, sektör oyuncularına olduğu gibi tüketiciye de verilen önemli bir destektir. Hükümetimize teşekkürü bir borç biliriz. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden otomotivde, Kasım – Aralık aylarında, tam zamanında yapılan ÖTV ve KDV indirimi ile sektörün çarkları dönmeye devam etti. Bu iki ayda verilen destek ile gerçekleşen ek satışlar sayesinde devletin vergi kaybı da önlenmiş oldu. Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında katkımızı 2019 yılında da sürdüreceğiz. En uygun fiyatlar ile müşterilerimize otomobil sahibi olma imkanı sunmaya devam edeceğiz. Güçlü ekonomi ve güçlü bir Türkiye için, sektörün öncü şirketlerinden biri Renault Mais olarak ülkemiz yararına üzerimize düşeni yapmak en büyük önceliğimiz. Hükümetimizin ekonomik istikrar ve güven ortamına yönelik aldığı her karara destek vermekten gurur duyacağız” açıklaması yaptı.
CANLANMAYI TETİKLEYECEK
Toyota Türkiye Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Kasım ayının başında yürürlüğe giren ÖTV indirimi ve KDV düzenlemesinin sektörümüze olumlu katkılar yaptığını gördük. Zor bir dönemden geçerken böyle bir uygulamayı devreye almak hem sektörü hem de otomobil ve ticari araç almayı düşünenleri oldukça memnun etti.
ÖTV ve KDV düzenlemesinin 2019 yılının ilk 3 ayında da devam edecek olması sektörümüze olan olumlu katkıyı devam ettirecektir. . Şimdi bu düzenlemenin 3 ay daha devam edecek olmasıyla birlikte sektörümüzdeki bu canlanmayı 2019 yılının ilk çeyreğinde de görmeyi bekliyoruz” dedi.
NİSAN AYINI KAPSARSA SEZONU YAKALARIZ
Honda Genel Müdür Yardımcısı ve MOTED Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kılıçer, “Öncelikle ÖTV indirimi öncesi pazarı değerlendirdiğimizde genel hatları ile iç pazar satışlarında 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 2 artış, ikinci çeyrekte yüzde 20 üçüncü çeyrekte ise yaşanan kur şoku ve faizlerdeki artışla yüzde 51 daralma yaşandı. Son çeyrekte 15% lik ÖTV indirimleriyle beraber eylül ve ekim aylarında %70 civarında düşüş gösteren pazar, ÖTV vergi indirimiyle beraber düşüş trendinin yavaşlamasına sebep oldu. Açıkçası çok kötü giden bu pazar koşullarında gelen vergi indirimi pazara can suyu oldu. Ancak hala geçen yıl gerçekleşen pazar adetlerinden hala çok uzak olduğumuzu belirtmek gerek. 11 aylık sonuç ve aralık ayı tahminini ekleyecek olursak hala geçen yılın %40 civarında gerisinde olan bir otomobil pazarıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyorum.
Açıkçası uzatılan vergi indirimi pazara can suyu olmaya ve 2018 yılının eylül ekim aylarındaki yaşadığımız %70ler civarındaki düşüşler gibi bir pazarın oluşmaması için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Motosiklet tarafına bakacak olursak, benzer bir durumu motosiklet tarafında da gördük. 2018 yılında Toplam pazar 35% civarında daralarak toplamda 50CC hariç 120Bin civarında kapandı. Otomobilin aksine motosiklette 2018 yılında benzer bir vergi indirimi söz konusu değildi. Yapılan vergi indiriminin 250CC altı pazarı olumlu etkileyeceğini düşünüyorum. Yıl kapanışı itibariyle firmaların elinde bulundurduğu yüksek stoklarını (45 bin adet) eritmeleri açısından önemli bir adım. Ancak motosikletin doğası gereği yüksek sezonun başladığı Nisan ayı sonrası için de vergi indiriminin devam etmesi pazarın 2018 seviyesinde kalması için gerekli olduğunu düşünüyorum.