Close Menu
  • HABERLER
  • YENİ MODEL
  • TEST / SÜRÜŞ
  • KAMPANYA
  • MAGAZİN
  • FUAR
  • MARKALAR
    • ALFA ROMEO
    • ALPINE
    • ASTON MARTIN
    • AUDI
    • BMW
    • BENTLEY
    • BUGATTI
    • BYD
    • CHERY
    • CITROEN
    • DACIA
    • DFSK
    • DS
    • FERRARI
    • FIAT
    • FORD
    • HONDA
    • HYUNDAI
    • INFINITI
    • JAGUAR
    • JEEP
    • KIA
    • LADA
    • LAMBORGHINI
    • LAND ROVER
    • LEXUS
    • LEAPMOTOR
    • MASERATI
    • MAZDA
    • MERCEDES
    • MG
    • MINI
    • MITSUBISHI
    • NISSAN
    • OPEL
    • PEUGEOT
    • PORSCHE
    • RENAULT
    • SEAT
    • SERES
    • SKODA
    • SKYWELL
    • SMART
    • SSANGYONG
    • SUBARU
    • SUZUKI
    • TESLA
    • TOGG
    • TOYOTA
    • VOLKSWAGEN
    • VOVAH
    • VOLVO
  • OTO PAZAR
  • DAHA FAZLASI
    • VİDEO HABER
    • TEKNOLOJİ
    • MOTOSİKLET
SON EKLENENLER

Tofaş Stellantis dünyasında güçleniyor

27 Eylül 2026

Efsane elektrikli olarak 2027’de geliyor

27 Eylül 2026

1338 km ile dünya rekoru kırdı

25 Eylül 2026
Facebook X (Twitter) Instagram
Trending
  • Tofaş Stellantis dünyasında güçleniyor
  • Efsane elektrikli olarak 2027’de geliyor
  • 1338 km ile dünya rekoru kırdı
  • Hibrit ve elektrikli rekor kırdı
  • Ekranlar büyüdükçe sorunları artıyor
  • Suudilerin BMW destekli yerlisi
  • Amiral gemisi çıtayı yükseltti
  • Hidrojenli Hilux Dakar’da yarışacak
OtomobilportOtomobilport
  • HABERLER
  • YENİ MODEL
  • TEST / SÜRÜŞ
  • KAMPANYA
  • MAGAZİN
  • FUAR
  • MARKALAR
        • ALFA ROMEO
        • ALPINE
        • ASTON MARTIN
        • AUDI
        • BMW
        • BENTLEY
        • BYD
        • CITROEN
        • CHERY
        • BUGATTI
        • DACIA
        • DFSK
        • DS
        • FERRARI
        • FIAT
        • FORD
        • HONDA
        • HYUNDAI
        • INFINITI
        • JEEP
        • JAGUAR
        • KIA
        • LADA
        • LAMBORGHINI
        • LAND ROVER
        • LEAPMOTOR
        • LEXUS
        • MASERATI
        • MAZDA
        • MERCEDES
        • MG
        • MINI
        • MITSUBISHI
        • NISSAN
        • OPEL
        • PEUGEOT
        • PORSCHE
        • RENAULT
        • SEAT
        • SERES
        • SKODA
        • SKYWELL
        • SMART
        • SSANGYONG
        • TESLA
        • SUZUKI
        • SUBARU
        • TOGG
        • TOYOTA
        • VOLKSWAGEN
        • VOLVO
        • VOVAH
  • OTO PAZAR
  • DAHA FAZLASI
    • VİDEO HABER
    • TEKNOLOJİ
    • MOTOSİKLET
OtomobilportOtomobilport
Home»HABERLER»İkinci elde garanti dönemi başlıyor
HABERLER

İkinci elde garanti dönemi başlıyor

21 Mart 2019Yorum yapılmamış
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

1 Nisan’dan itibaren 2. El oto ticaretinde yeni bir dönem başlıyor. Ekspertiz raporu ve garanti zorunlu olurken, kilometre düşüren, hasarı gizleyenlere büyük yaptırımlar geliyor. Kurumsal satış yapan firmalar 1 Nisan sonrasında ikinci el olarak sattıkları araçlara 3 ay/5 bin kilometre garanti vermek zorunda. İkinci el araçlar satılırken ekspertiz raporunu alıcıya sunma zorunluluğu 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren başlıyor. Otomobil alım-satımına yeni kural geliyor. 1 Nisan’dan itibaren kullanılmış araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu hale geliyor. İkinci el olarak satılacak her araç için rapor almak şart olacak. Ticaret Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğiyle artık kilometre düşürme, aracın hasarını, kazasını gizleme gibi dolandırıcılıklara kadar varan hileler son bulacak. Her şirket ekspertiz raporu düzenleyemeyecek. Yetki sadece Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet Yeterlilik Belgesi alan firmalarda olacak. Daha önce sadece alıcı talep ederse ekspertiz raporu alınıyordu. Raporu talep etmeyenler ise aracı n dış görünüşüne bakıp satıcının sözüne güvenmek zorunda kalıyordu.

İŞTE 1 NİSAN SONRASI MERAK EDİLEN SORULAR…

1- ikinci el otomobil satışında ekspertiz raporu olmadan satış yapılamayacak mı? Alıcı ve satışı anlaşsa da ekspertiz raporu zorunlu mu?

1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelik, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerin son kullanıcıya yapmış oldukları satışlar için ekspertiz raporu zorunluluğu getirmektedir. Yönetmelikte 8 yaş ve 160.000 km üzerindeki araçlar kapsam dışı kalmaktadır. Otomotiv işiyle iştigal etmeyen iki kişi arasında gerçekleşecek araç satışı kapsam dahilinde yer almayacaktır.

2 Raporda hangi bilgiler yer alacak aracın hangi noktaları kontrol edilecek?

Raporda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer verilecektir. Gözle kontrol dahilinde; Taşıtın dış, iç, alt ve motor bölümü kontrolleri yapılacaktır. Ayrıca raporda, ekspertiz merkezlerinde bulunması zorunlu olan cihazlarla yapılan testlerin sonuçları yer almalıdır. Ekspertize gelen araç, lift üzerine alınarak tüm alt ve yürür aksamları kontrol edilerek süreç başlatılır. Araç arıza tepit cihazına bağlanarak genel arıza taraması yapılır. Akü test cihazı ile akü ve şarj performansı ölçülür. Sonrasında test hattına alınan araç sırasıyla yanal kayma testi, süspansiyon ve fren testlerine tabi tutulur.  En son yapılan DYNO testi ile aracın motor performansı ölçülerek testler tamamlanır.

3-Hangi firmalar ekspertiz raporunu hazırlamaya yetkili olacak? Tüketici, firmanın yetkili olup olmadığını nasıl anlayabilecek? TSE’den TS13805 standardına göre HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) almış ekspertiz merkezleri ekspertiz raporunu vermeye yetkili olacak. HYB olan ekspertiz merkezlerinin detaylarına tüketiciler TSE’nin web sitesinden kolaylıkla ulaşabilecekler.

4-Raporun bağlayıcılığı nasıl olacak? Raporda görülmeyen bir hata çıktığında tüketici nereye başvurabilecek? Raporla ilgili yaşanabilecek olası bir sorunda raporu veren yetkili firma sorumlu tutulabilecektir.

5-Yeni uygulamada garanti koşulları nasıl sağlanacak? Garanti neleri kapsayacak ve kim verecek?

Yeni uygulamada garanti, aracı satan firma tarafından en az 3 ay veya 5.000 km olarak verilmek zorundadır. Garanti, işletmeler tarafından sigorta yaptırılarak da verilebilecektir. Yapılacak garanti motor, şanzıman, tork konvektörü diferansiyel ve elektrik sistemini kapsayacaktır. TÜV SÜD D-Expert’in Garanti uzatım paketleri sayesinde tüketiciler bu hizmeti ekspertiz sonrası bizim merkezlerimizde de 3 ay/5.000km, 6ay/10.000km veya 12ay/20.000 km olarak alabilmektedirler.

6-Hafif veya ağır ticari araçlarda da rapor istenecek mi? Yönetmelikle birlikte binek ve arazi araçlarında rapor zorunluluğu olacak. Ancak bir sonraki dönemde diğer araçlar için de düzenlemeleri bekliyoruz.

7-Raporun maliyeti ne kadar olacak. İkinci el ekspertiz raporunun maliyeti TÜV SÜD D-Expert ekspertiz merkezlerinde 345 TL’dir.

8-Rapor almak için ne kadar zaman ayırmak gerekecek? Müşterilerimiz önceden web sitemizden randevularını alarak merkezlerimize gelmeleri durumunda yaklaşık 1 saat ayırmaları yeterli olacaktır.

9-Noterler raporu olmayan araçların satışını gerçekleştirmeyecek mi? Yönetmelik kapsamında olan ikinci el araçlarda ekspertiz raporu alınmadığı takdirde araç satışı yapılamayacak.

10-Raporun geçerliliğin ne kadar olacak? Ekspertiz raporları aracın anlık durum bilgisini vermektedir, bu nedenle yönetmelik raporun noter satışından hemen önce alınması gerektiğini vurgulamaktadır.


Nisan sonrası yaşanacak yoğunluğa dikkat çeken konuşan TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, “’Yılda binlerce vatandaş, almak istediği aracı kontrol ettirmek için ekspertiz firmalarının yolunu tutuyor Yeni düzenlemeyle birlikte nisan ayından sonra sektörde büyük yoğunluk yaşanacağını düşünüyoruz” açıklaması yaptı.

 

 

10 soruda yeni ikinci el düzünlemesi Ekseprtiz ücreti ne kadar? Gürüntili ikinci el otomobil satışı İkinci elde 1 nisan dönümü İkinci elde garanti ikinci elde garanti ne kadar Kimler ekksper raporu almalı kullanılmış otomobil noter satışı otomobil ekspertiz firmaları TSE’den TS13805 standardına göre HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
Previous Articleİkinci elde KDV sorunu çözülüyor
Next Article Sol şeritte çok hızlı esecek

Benzer Haberler

Tofaş Stellantis dünyasında güçleniyor

27 Eylül 2026

Efsane elektrikli olarak 2027’de geliyor

27 Eylül 2026

1338 km ile dünya rekoru kırdı

25 Eylül 2026
Leave A Reply Cancel Reply


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

SON EKLENENLER

Tofaş Stellantis dünyasında güçleniyor

27 Eylül 2026

Efsane elektrikli olarak 2027’de geliyor

27 Eylül 2026

1338 km ile dünya rekoru kırdı

25 Eylül 2026

Hibrit ve elektrikli rekor kırdı

24 Eylül 2026

Ekranlar büyüdükçe sorunları artıyor

23 Eylül 2026

Suudilerin BMW destekli yerlisi

22 Eylül 2026

Amiral gemisi çıtayı yükseltti

22 Eylül 2026

Hidrojenli Hilux Dakar’da yarışacak

19 Eylül 2026

Global aile buluşmasına hazırlanıyor

19 Eylül 2026

Efsane pickup geri dönüyor

19 Eylül 2026
BİLGİLER
  • Bize Ulaşın
  • Reklam
  • Gizlilik Politikası
  • Sık Kullanılanlara Ekle
SON EKLENENLER
  • Tofaş Stellantis dünyasında güçleniyor
  • Efsane elektrikli olarak 2027’de geliyor
  • 1338 km ile dünya rekoru kırdı

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.