Audi’nin sürüş güvenliği ve konforda yeni bir boyut açtığı quattro teknolojisi aynı zamanda markanın pazarla iletişiminde de önemli bir rol oynuyor. Sistemin başarısının en net şekilde deneyimlenebildiği buzlu ve karlı zeminlerde yapılan etkinlikler pazarlama iletişiminde müşterilerle özel bir bağ kurulmasının önünü açıyor. Bu nedenle Alman üretici başta Finlandiya olmak üzere, kutup dairesinin üstünde yaptığı sürüş etkinlikleriyle her yıl çok sayıda müşterisine eğitim ve quattro teknolojisinin çalışmasını test ettiriyor.
Bu özel etkinlik katılımcıları aynı zamanda birer marka elçisi haline de getirip, pazarlamada büyük etki yapıyor. Bunun en güzel örneğinin 2013’te Audi Gaziantep Yetkili Satıcısı Acarsan Otomotiv tarafından gerçekleşen pilot çalışma olduğunu vurgulayan Doğuş Otomotiv Audi Genel Müdürü Giovanni Bottaro, “Şehrin ve bölgenin fikir lideri olan, farklı sektörlerden 20 kişi İsveç’te yapılacak Audi Ice Driving Experience organizasyonuna davet edildi. Gaziantep Yetkili Satıcısı’nın bu aktivite öncesinde toplam satış içerisindeki quattro modellerinin oranı Türkiye ortalamasının yüzde 15 altında olmasına rağmen, aktivite gerçekleştikten sonra bu oran yüzde 50 üzerine çıkarak bir başarı hikâyesi yazıldı“ diye konuştu.

1980 YILINDA KULLANILMAYA BAŞLADI
İlk kez 1980’de tanıtılan quattro teknolojisi şu anda Audi’nin neredeyse tüm modellerinde alınabiliyor. Günümüze kadar 8 milyon satılan quattro dört tekerden çekiş sistemi, çekiş kuvvetini dört tekerlek arasında dağıtıyor. Böylece tekerlekler arasında optimum kuvvet dağılımı gerçekleşiyor ve araç virajlar ya da ıslak veya buz zemin gibi olağanüstü koşullar altında bile yol tutuşunu koruyor. Örneğin buzlanma nedeniyle ön tekerlerin yol tutuşu azalırsa, quattro sistemi aksların kuvvet dağılımını çok kısa bir an içerisinde değiştiriyor. Çekiş Kuvvetinin büyük bölümü daha iyi tutan tekere aktarılıyor. Araç yoldan çıkmıyor. Ayrıca iki akstaki elektronik diferansiyel kilidi (EDL) gerektiğinde tekerleklerin patinajını aks üzerinden önlüyor. Birden fazla tekerlekte hız farklılıkları olması durumunda güç tek bir tekerlekte yoğunlaşıyor.
BEŞ AUDI’DEN BİRİ QUATTRO ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Ülkemizde satılan her beş Audi’den birinin quattro sistemiyle satıldığını belirten Doğuş Otomotiv Audi Pazarlama Müdürü Mustafa Uluer, “Doğuş Otomotiv Audi’nin 2009 -2016 yılları arasında gerçekleştirdiği toplam araç satışının yüzde 20’den fazlası quattro özellikli araçlardır. 2017 yılının geride bıraktığımız ilk ayında gerçekleşen toplam 625 adet satılan Audi aracın yüzde 25’i yine quattro özelliği taşıyor” açıklaması yaptı.
3 GÜNLÜK ÖZEL EĞİTİM
Audi kullanıcısı olsun veya olmasın dileyen herkes markanın bu sürüş etkinliğine katılabiliyor. Audi Ice Driving Experience, Avusturya – Seefeld ve Saalbach, Finlandiya –Mounio ve İsveç- Arvidsjaur olmak üzere farklı 4 noktada düzenleniyor. Finlandiya’da, Kuzey Kutup Dairesi’nin de 200 kilometre üzerinde Muunio kasabasında düzenlenen Ice Drive Experience Finland, 2,5 gün sürüyor. 85 santimetre kalınlığında buz üzerinde, donmuş göl üzerinde 354 beygirlik S4 Avant’lar ile gerçekleşen sürüş etkinliğinde, bazıları Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC – World Rallye Championship) yarışmış ve derece elde etmiş eğitmenler ile buzda sürüş konusunda eğitim alınıyor. Üç günlük bir tur uçuş hariç kişi başı 3 bin 500 euroya mal oluyor ve eğitimden arta kalan zamanlar farklı etkinliklerle geçiriliyor. Kış ayları için başvurular yaz başı Audi web sitesinden yapılıyor.
Davet edilen müşteriler birer marka elçisi oldu ve yaşadıkları deneyimleri anlatarak marka algısının ilgili bölgede güçlenmesini sağladılar. Bu etkiyle devam eden yıllarda Gaziantep’ten hem Audi Ice Driving organizasyonlarına yeniden katılım, hem de Audi’nin yaz sezonu Driving Experience’larına da katılımlar gerçekleştirildi.
Her şartta üstün sürüş deneyimi: Kışın güvenli, yazın sportif
Audi’nin en bilinen ve gelişmiş teknolojilerinden biri olan quattro teknolojisini test etmeleri ve daha da yakından tanımaları amacıyla hazırlanan bu etkinlik, kış mevsiminin getirdiği zorlu yol şartlarında güvenli sürüşle ilgili bilgiler de veriyor. quattro sadece kış mevsiminde değil her mevsimde, her türlü yol durumunda, sürücüsü ve yolculara hem keyifli bir yolculuk vaat ediyor, hem de yol güvenliğini sağlıyor. Kuru bir zeminde örneğin yaz aylarında, quattro tutuşu da Audi sahibine dinamik, sportif ve heyecanlı bir sürüş vaat ediyor.
Audi kullanıcılarının quattro’yu denemesi ve yakından tanıması için yıl boyunca sürüş etkinlikleri düzenleniyor. Kış aylarında buz üzerinde Ice Driving Experience etkinlikleriyle, bahar ve yaz aylarında da pistlerde veya Avrupa Alpleri’nde belirlenen farklı güzergahlarda düzenlenen Audi Driving Experience etkinlikleriyle Audi severler, quattro dünyasını tanıma fırsatı buluyor. Audi, sürüş keyfini farklı iklim ve yol koşullarında limitlere kadar yaşamak isteyen otomobil tutkunlarını Audi Driving Experience etkinliklerine davet ediyor. Bir Audi kullanıcısı olsun veya olmasın dileyen herkes markanın bu sürüş etkinlikleriyle son model Audi’lerin sürüş keyfini, yeni yerler görme, yeni maceralar deneyimleme imkanı ile buluşturabiliyor.
Finlandiya’da, Kuzey Kutup Dairesi’nin de 200 kilometre üzerinde Muunio kasabasında düzenlenen Ice Drive Experience Finland, 2,5 gün sürüyor. 85 santimetre kalınlığında buz üzerinde, donmuş göl üzerinde 354 HP’lik S4 Avant’lar ile gerçekleşen sürüş etkinliğinde, her biri konusunda uzman hatta bazıları Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC – World Rallye Championship) yarışmış ve derece elde etmiş eğitmenler ile buzda sürüş konusunda eğitim alınıyor. Buzda yol tutuş, viraja girme, fren yapma gibi eğitimlerin ardından da tüm gün boyunca buzda yaratılmış pist üzerinde eğitimleri gerçekleştirmeye çalışılıyor. Audi Ice Drive Experience Finland’da katılımcıların rahatı ve eğlenceleri de düşünülmüş. Sürüşten arta kalan zamanlarda kar motosikleti turlarına katılma olanağı da sunuluyor.
3 günlük bir tur uçuş hariç kişi başı 3 bin 500 Euro’ya mal oluyor. Kış ayları için başvurular yaz başı Audi kurumsal web sitesinden alınabiliyor.
quattro® teknolojisi nasıl çalışıyor?
Temel olarak quattro sistemi dört tekerleği de sürekli ve kesintisiz olarak devreye sokuyor . Aracın her bir tekerinin temas ettiği zemin koşullarına bağlı olarak her bir tekere en doğru çekiş kuvvetini aktarıyor. Quattro dört tekerden çekiş sistemi çekiş kuvvetini dört tekerlek arasında dağıtıyor. Böylece tekerlekler arasında optimum kuvvet dağılımı gerçekleşiyor ve araç virajlar ya da ıslak veya buz zemin gibi olağanüstü koşullar altında bile yol tutuşunu koruyor. Aracın hareketi sırasında her bir tekerlek üzerine iki önemli kuvvet uygulanır, bunlar, hızlanma ya da frenleme sırasında oluşan boylamasına kuvvet ile virajlarda ya da sert rüzgâr, engel gibi diğer dış etkenlerden ortaya çıkan yanal kuvvetler olarak ayrılabilir. Bu iki kuvvet, aracın o andaki sürüş güvenliğini birebir etkiler. Lastiğin maksimum aktarım kapasitesi, bu iki kuvvete yani aktarması beklenen kuvvete oranla az olduğunda, araç yol tutuşu ve sürücünün araç hakimiyeti zayıflar. quattro, aracın çekişini değişen dış etkenler veya hızlanma ve frenlemeye bağlı olarak ön ve arka aksa farklı dağıtır, sürücü henüz farkına varmadan müdahale edip aracın yol tutuşuna destek olur. Örneğin buzlanma veya yolun fiziksel koşulu nedeniyle ön tekerlerin yol tutuşu azalırsa, quattro sistemi aksların kuvvet dağılımını çok kısa bir an içerisinde değiştirir. Çekiş Kuvvetinin büyük bölümü daha iyi tutan tekere aktarılır. Bu durumda aracın yola güvenli devam etmek için ihtiyaç duyduğu güç arka veya ön aksa yönlendirilir ve böylece güvenli çekiş sağlanır. Araç yoldan çıkmaz. Ayrıca iki akstaki elektronik diferansiyel kilidi (EDL) gerektiğinde tekerleklerin patinajını aks üzerinden önler. Birden fazla tekerlekte hız farklılıkları olması durumunda güç tek bir tekerlekte yoğunlaşır. quattro, Audi mühendislerinin her zaman klasik çözümleri sorgulamasının, her zaman teknoloji ile bir adım önde olma mottosunun ve ilericilik tutkusunun bir kanıtı. Sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi aynı zamanda Audi’nin sportif, ilerici, prestijli ve yüksek değerli ürün profilinin net bir örneği. quattro Audi’nin lüks sınıftaki iddialı konumunu pekiştiriyor.
quattro sistemi rakiplerinde sunulan dört çeker sistemlerden farklı olarak, belirli bir yüzde ile önden çekişli veya arkadan itişli değil, ihtiyaç duyulduğunda aracın ön ve arka akslarına veya her bir tekere farklı güç aktarımı sağlama prensibi ile ayrışıyor. Bugün dünyanın dört bir yanında çok sayıda hayranı olan quattro sistemi Audi markası içinde bir alt markaya dönüşmüş durumda. Asimetrik‐dinamik tork dağılımlı kendiliğinden kilitlenen merkezi diferansiyel ve quattro’nun farkı. Bu diferansiyel Audi’nin uzunlamasına yerleştirilen motorlarında, ön ve arka aks arasında değişebilen güç dağılımını ayarlıyor. Bu teknoloji sayesinde araç tekerleklerin yol tutuşunun azaldığını “hissediyor” ve çekiş kuvvetini saliseler içinde diğer aksa yönlendiriyor. Bu sistem sayesinde tekerler arasındaki devir farkı algılanarak bu fark mekanik olarak desteklenir ve eşitlenir. Ayrıca ön ve arka aks arasında gerilme yaşanınca, yine gerilmeye sebep olan devir farkları hissedilir ve bu farkı ortadan kaldıracak denge sağlanır. Bu sistem merkezde asimetrik dinamik tork dağılımlı kendiliğinden kilitlenen diferansiyel ile ön ve arka akslarda birer açık diferansiyel ile EDL’den oluşur. Merkez diferansiyel disklerden oluşan mekanik bir yapıdadır. Araçta üretilen kuvveti dişlileri kullanarak ön ve arka aksa dağıtır. Bir akstaki çekiş azalınca diferansiyel muhafazası içindeki dişlilerde eksenel kuvvet oluşuyor ve dişliler gereken kilitlenme torkunu oluşturarak kuvvetleri yeniden yönlendiriyor.
Audi S4’de de bulunan Spor Diferansiyel
Asimetrik – dinamik tork dağılımlı kendiliğinden kilitlenen merkezi diferansiyel sistemi istenirse spor diferansiyel ile birlikte alınabiliyor. Spor diferansiyel arka aksta yer alır. Arka akstaki iki teker arasında torku değişken olarak dağıtabilme özelliğine sahiptir. Özellikle virajlarda, viraj dışında kalan arka tekere daha fazla kuvvet aktararak virajın daha dinamik ve güvenli alınmasını sağlar.