Hızla yaklaşan elektrik çağında en büyük teknoloji hiç kuşkusuz batarya üretiminde yatıyor. Elektrikli araçlardaki şu andaki en büyük maliyet kalemi olan bataryalarda öncülüğü Çinli firmalar yapıyor. TOGG’un ortaklık kurup ülkemizde de batarya üretimine başlayacağı Çinli Farasis ve başka bir Çinli dev firma CATL (Contemporary Amperex Technology) bu alanda öncülük yapan kuruluşlardan.
BMW ve Mercedes gibi üreticilerin de birlikte çalıştığı Çinli pil uzmanı CATL, 2023 için sadece kobalt ve nikelsiz değil, lityumsuz da yeni bir batarya hücre kimyası geliştirdiğini duyurdu. Görünüşe göre 2022’nin başında Çinliler, ilk sodyum pilin yönetilebilir enerji yoğunluğunu yüzde 25 artırmayı amaçlayan bir patent için de başvurdu.
Temmuz 2021 sonunda Çinli pil devi CATL (Contemporary Amperex Technology), yeni sodyum piliyle ilgili bir raporla herkesi şaşırttı. İçinde sodyum iyonları katot ve anot arasında ileri geri hareket eder. Nispeten büyük, ancak yalnızca pozitif yüklü sodyum iyonları (Na+) yönetilebilir bir enerji yoğunluğu sağlar (mevcut üst hücrelerde yaklaşık 270 Wh/kg yerine 160 Wh/kg).
Sodyum hücresinin uzun süredir özellikle sabit depolama için uygun olmasının nedeni budur. 2011 yılında kurulan İngiliz şirketi Farradion, yalnızca 2030 için geçerli olan AB depolama hedeflerini yüzde 92 oranında karşılayan sodyum hücrelerinin özellikle yüksek şarj ve deşarj verimliliğini vurgulamaktadır. Haziran 2021’de Farradion, hücre teknolojisini büyük ölçekte sabit depolama üretmek için kullanmayı amaçlayan İskoç Amte Power Plc şirketine lisans verdi.

Şu anda dünyanın en büyük pil üreticisi olan CATL, sodyum hücre kimyasının birçok avantajını elektrikli otomobiller için pillerde kullanmak ve 2023 gibi erken bir tarihte seri üretime başlamak istiyor. CATL’nin sodyum hücresinin ayrıca soğuğa karşı mükemmel direnç (eksi 20 derecede yüzde 90 kapasite) ve çok iyi hızlı şarj (15 dakikada yüzde 0 ila 80) ile karakterize edildiği söyleniyor.
Uzmanlar, sodyum hücrelerinin maliyet avantajını yüzde 30 ila 40 olarak tahmin ediyor. Buradaki en büyük etkense bataryada kullanılan sodyumun dünyadaki en yaygın element ve dolayısıyla fiyatının çok uygun olması. Üretimdeki maliyet avantajlarına karşılık sodium pillerinin depolama kapasitesi henüz lityum iyon bataryalara yakın değil ancak başka bir teknoloji olan lityum-demir fosfat batarya teknolojisindeki kapasiteye hızla yaklaşıyor.