Çinli otomobil üreticisi BYD, elektrikli otomobilleriyle Avrupa’ya güçlü bir giriş yapmak istiyor. Özellikle VW’nin elektrikli araçlarıyla rekabet etmeyi planlayan Çinli üreticinin fiyatları da son derece rekabetçi olarak değerlendiriliyor. BYD küçük SUV Attos3 38 bin euro fiyatıyla oldukça iddialı. Üst sınıf lüks aracı Tang SUV ise 72 bin euro fiyat etiketine sahip. Çinli marka Avrupa pazarına öncelikle İsveç kökenli Hedin Mobility Group aracılığıyla giriş yapmıştı. Hollanda pazarına giriş yapan BYD, Avrupa geneline yayılmayı hedefliyor. BYD’de girdiği pazarlarda güçlü yerel distribütörlerle çalışma prensibi bulunurken Almanya’daki ilk bayisini bu yılın sonuna kadar açmayı planlıyor.

Almanya için satışa sunulacak model yelpazesi Atto 3, Han ve Tang modellerini içeriyor.
4,45 metre uzunluğundaki 800 voltluk bir platforma dayanan Atto 3, 150 kW çıkışa sahip ve 60,5 kWh pili ile 420 kilometreye (WLTP) kadar menzile ulaşabiliyor. Önden çekişli model, 100 km/s hıza 7,3 saniyede çıkıyor ve maksimum 160 km/s hıza ulaşıyor.
Neredeyse beş metre uzunluğundaki lüks sedan Han, iki elektrikli motor, dört tekerlekten çekiş ve 380 kW güç ile geliyor. 85,4 kilovat saatlik bataryası ile menzili 521 kilometre olan model, sıfırdan 100 km/sa hıza 3,9 saniyede ulaşıp,180 km/s son hız yapabiliyor.
Büyük SUV Tang, Han ile aynı güç aktarma platformunu kullanıyor. Buna göre, 380 kW güce sahip dört tekerlekten çekiş de var. Ancak batarya kapasitesi 86,4 kWh olarak verilmiş, bu da 400 kilometre menzil için yeterli görünüyor. 0-100 km/s hızlanması 4.6 sn olan modelin de son hızı 180 km/s. BYD her üç modelin bataryası için de 8 yıllık garanti sunuyor.
Çin’in en büyük ikinci elektrikli otomobil üreticisi olan BYD, 2021’de satılan toplam 730.093 araçla SAIC’in arkasından geliyor. 2022’nin ilk yarısında BYD, yıllık yüzde 324.8 artışla 638.157 elektrikli araç sattı. Şirketin Avrupa satış hedefiyse önümüzdeki yıl 200 bin adet.
Üretime 2003 yılında başlayan Çinli BYD, (Build your Dreams- Hayallerinizi İnşa Edin), kimyager Wang Chuanfu tarafından 1995 yılında pil üreticisi olarak 20 çalışanla kuruldu. Şirket, şu anda 35 bin mühendis ve teknisyen de dahil olmak üzere 230 binden fazla kişiyi istihdam ediyor. Şirket, çeşitli fabrikalarda otobüsler, forkliftler, kamyonetler, küçük kamyonlar ve arabalar üretiyor. Çin’in iç pazarında BYD, elektrikli otomobillerde yüzde 15’lik bir pazar payına sahip. “Financial Times”a göre, grup şimdi dünyanın en büyük pil hücresi üreticileri sıralamasında CATL’nin arkasından ikinci sıraya yerleşmiş. Kendi bataryasını üretmesi markaya önemli bir avantaj da sağlıyor.






