Başta otomotiv olmak üzere neredeyse her sektörde kullanılan robot sayısı hızla artıyor. Robotlar aynı zamanda işgücü kıtlığında yeni fırsatlar sunuyor. Yapay Zeka (AI) ve bağlantılı dijital ağlar, robotların kullanımını kolaylaştıracak ve yeni endüstrilerde daha fazla görev üstlenebilmelerini sağlayacak.
Endüstri ve eğitimciler arasında daha fazla iş birliği sağlanarak, robotik beceri açığı kapatılacak.
ABB Robotik Başkanı Marc Segura, “Küresel iş gücü kıtlığının etkisi, müşteri taleplerini karşılamaya çalışan birçok işletme tarafından giderek daha fazla hissediliyor. Bu durum, küresel belirsizlik, kesintilere uğrayan tedarik zincirleri ve 2022’de dünya genelinde yaşanan olaylarının bir sonucu olarak artan enerji maliyetleri ile birleştiğinde, daha fazla şirketin esnekliği ve dayanıklılığını artırmak ve operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmenin bir yolu olarak robotik otomasyona yöneleceği anlamına geliyor.” dedi.
Robotlara olan talep, daha fazla şirket operasyonlarını yeniden düzenlemeye çalışırken ve robotların yeni görevler üstlenmesiyle birlikte, küresel işgücü kıtlığına yanıt olarak artacaktır.
İşgücü kıtlığının etkisi halihazırda tüm sektörlerde geniş çapta hissediliyor. Yaşlanan nüfus ile düşük ücretli ve tatmin edici olmayan istihdam konusundaki isteksizlikle birlikte bu durum 2023 yılında da devam edecek. 2030’a kadar, 85 milyondan fazla pozisyonun doldurulmayacağı bunun da ekonomik büyümeyi engelleyeceği ve şirketlere iş gücü açıklarını kapatmak için yeni yollar bulma ihtiyacı duyacağı tahmin ediliyor.
Robotlara olan talep, şirketlerin küresel olaylar karşısında tedarik zincirlerinin dayanıklılığını artırmaya yardımcı olmak için operasyonlarını pazarlarına yakın bir yerde yeniden kurmak istediği ülkelerde özellikle güçlü olacak. ABB Robotik tarafından 2022’de 1.610 ABD ve Avrupa şirketi arasında gerçekleştirilen bir ankette, Avrupalıların yüzde 74’ü ve ABD’lilerin yüzde 70’i operasyonlarını pazarlarına yakın bir yerde yeniden kurmak istediği, Avrupa’da yanıt verenlerin %75’i ve ABD’de %62’si önümüzdeki üç yıl içinde robotik otomasyona yatırım yapacaklarını belirtti.