Ayhan Işık’tan Hulusi Kentmen’e, Müzeyyen Senar’dan Marilyn Monroe’nun da aralarında bulunduğu birçok ünlünün araçlarından oluşan 500’den fazla klasik otomobil ve klasik ticari araç 28-30 Haziran’da düzenlenecek “Klasik Araç Festivali’nde” buluşacak. Üretildiği yıllarda herkesin hayranlıkla baktığı, geçen zaman içinde de kendine çok özel bir hayran kitlesi oluşturan yüzyılın klasik otomobilleri bir kez daha İstanbul’da buluşmaya hazırlanıyor.
1886 yılında üretilen Benz modelinden başlayarak, Elvis Presley’nin 1955 model Cadillac’ından, Kara Şimşek efsanesine, Hulusi Kentmen’in 1956 model otomobilinden, Şoför Nebahat filminde kullandığı 1952 model taksiye kadar Türkiye’den ve dünyadan 500’den fazla otomobil ve klasik ticari araç, Antika Otomobil Federasyonu (AOF) tarafından 28–30 Haziran 2019 tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenecek “2. Klasik Araç Festivali’nde’’ otomobil ve klasik araç tutkunlarını nostaljik bir yolculuğa çıkaracak.
Tayalı “Sorunlarımıza Dikkat Çekmek İstiyoruz”
“2. Klasik Araç Festivali’’ öncesinde Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında bir konuşma yapan AOF Genel Sekreteri İlker Tayalı, geçtiğimiz yıl ilgi ile karşılanan ve 8 binden fazla kişinin ziyaret ettiği festivalin bu yıl da aynı ilgiyi görmesini beklediklerini belirterek “Sesimizi duyurabilmek adına yaptığımız etkinliklerden biri de geçen sene başlattığımız Uluslararası Klasik Araç Festivali. Geçmişte bu otomobilleri kullananlara nostalji yaşatmaya, aynı zamanda yeni nesle klasik otomobili sevdirmeye bunun ne kadar özel bir hobi, kültür ve güzel bir paylaşım olduğunu göstermek istiyoruz. Tüm bunlarla da farkındalık yaratıp devlet nezdinde bu otomobillerin mevzuatlarıyla ilgili problemlerine çözümler bulabilmeyi amaçlıyoruz. Federasyonumuz ayrıca, tarihi değeri haiz antika eşya veya klasik, motorlu kara taşıtlarının ülkemize kazandırılması, sevdirilmesi ve daha da önemlisi otomotiv sanayinin gelişim sürecinin detaylarının gelecek nesillere aktarılabilmesine imkan vermek ve tarihi taşıt mirasımızı korumak için de yoğun çaba harcıyor” dedi.
Tayalı, bu yılki festivalin çok renkli geçeceğini de belirterek şunları söyledi;
“Şu ana itibariyle festivali bir aydan fazla zaman olmasına rağmen 2000 adetlik bilet satışı gerçekleşti. Bu yol workshoplar, sosyal sorumluluk proje çalışmaları, çocuklar için eğlence-oyun alanları, söyleşiler, imza günleri, konserler, dans showlar ve eğitimlerle dolu bir festival yaşayacağız. Ayrıca, klasik otomobillere olan tutkularıyla bilinen Burhan Öcal, Erkan Can, Serdar Gökhan, Rasim Öztekin ve İlker Ayrık gibi bir çok ünlü isim de günümüzde kullandıkları klasik otomobilleriyle birlikte katılımcılar arasında olacak. Ayrıca, klasik otomobil tasarımında Celebrity Kustoms markasıyla dünya çapında tanınan John D’Agostino’da söyleşilerde bulunacak, imzalı hatıra para dağıtacak ve festivalin en güzel otomobili seçip Amerika dan getirdiği kristal kupayı takdim edecek. Tüm bunlarla beraber birbirinden değerli klasik itfaiye ve ambulans araçları ve otobüsleri görme şansına da sahip olacağız.”
Dünya Sineması’nın Klasikleri Festivalde sergilenecek
Türkiye’nin her noktasından gelen 500’den fazla klasik araç, ziyaretçilerini en az yarım yüzyıl öncesine taşırken, festivalde birçok ünlünün otomobillerine dokunabilecek ve 50’li 60’lı yılların kamyonlarıyla, otobüsleriyle, kendilerini eski bir filmin içinde hissedecekler.
Harry Potter’ın 1959 Ford Anglia’sı, Elvis Presley’nin 1955 Cadillac’ı, Marilyn Monroe’nun 1956 Ford Thunderbird’i, Fenomen dizi Kara Şimşek’te kullanılan 1982 Pontiac Transam’ı, Hulusi Kentmen’in 1956 Ford Fairline’ı, Müzeyyen Senar’ın 1970 Anadol’u, Ayhan Işık’ın 1966 model Mercedes’i, Sadri Alışık’ın 1957 Chevrolet Belair’i, Şoför Nebahat’in 1952 Desoto’su, seksenlerin unutulmaz televizyon dizisi Dallas’ta kullanılan 70’li yıllara ait Chevrolet pick-up, bir nesile ilham veren VW Herbie, efsane Aston Martin model otomobiller başta olmak üzere birbirinden değerli klasik otomobillerle anılar yeniden canlanacak.
Ayrıca, klasik otomobillere olan tutkularıyla bilinen Burhan Öcal, Serdar Gökhan, Rasim Öztekin ve İlker Ayrık gibi bir çok ünlü isim günümüzde kullandıkları klasik otomobilleriyle birlikte katılımcılar arasında olacak.
Festival’e Uluslararası Katılım…
Ayrıca, dünyanın en tanınmış otomobil rallilerinden biri olan Europa Orient Doğu-Batı Dostluk Rallisi’nin etapları arasında bu yıl Türkiye de yer alacak ve 120’den fazla klasik otomobil tutkunu araçlarıyla Klasik Otomobil Festivali’ne konuk olacak. Sonax ve KEY Museum’un ortak sponsorluğuyla, özel yapım klasik otomobil tasarımında Celebrity Kustoms markasıyla dünya çapında tanınan John D’Agostino, bir yarışma düzenleyecek ve festivalin enlerini belirleyip kazananlara ödüllerini verecek.
Festivaldeki “En Pahalı, En Yaşlı, En Hızlı Klasikler”
Türkiye’de ikinci kez düzenlenecek “Klasik Araç Festivali’’; zamanının en hızlı, en pahalı, en eski, en yeni ve en çok tercih edilen klasiklerini, otomobil severler ile buluşturacak.
Otomobillerle alışılmışın dışında bir sergi…
Otomobillerin kendi dünyasında bir dili ve sırrı olduğuna inanan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Öğretim Görevlisi Levent Vardal 2. Klasik Araç Festivali katılımcılarını “Sırlar ve Otomobiller” isimli sergisiyle karşılayacak. Yaklaşık 1 yıllık hazırlık sürecinden sonra seramikler üzerine otomobilleri resmeden sanatçı Vardal 100 ayrı çalışmasını sergileyecek.
İlk Yerli Otomobil Devrim’in Replikası da Festivalde
Festivalde ziyaretçileri sürprizler de bekliyor olacak. Klasik otomobiller ve Yeşilçam etkinliği, bit pazarı, konserler ve sinema da festival etkinlikleri arasındaki yer alacak. İlk Türk otomobili Devrim’in filmi de klasik otomobiller severler için sürekli gösterimde olacak. Ayrıca, Devrim’in replika modeli de sinema alanında sergilenecek. Ziyaretçileri nostaljik bir yolculuğa çıkaracak birbirinden değerli klasik otomobiller ile fuar alanı çevresinde de sürüş imkanının sunulacağı 3 gün sürecek festivalin bilet fiyatları günlük 15 TL’den başlıyor. Biletler biletix.com ve etkinlik günleri kapı girişlerinden temin edilebilecek.