Yıllardır Çin, Avrupalı otomobil üreticileri için hem satış, hem de üretim alanında büyük bir merkez olarak görülürken, bu durum yavaş yavaş ortadan kalkacağının sinyallerini veriyor. Dünyanın en büyük otomobil pazarında üretim ve satış eskisi kadar karlı ve kolay olmaktan çıkınca, birçok Avrupalı marka bunu daha çok fark ediyor. Son olarak Stellantis CEO’su Carlos Tavares, Paris Otomobil Fuarı’da bu durumu açık acık dillendiren yönetici oldu. Çin’deki üretimi sorgulayan Tavares, bunu yaparken ilk başta Citroen, Peugeot ve Jeep markalarını da hamen pazardan çekmek istemediğinin ip uçlarını verdi.
JEEP TESİSİ KAPATTI
Çin pazarındaki radikal kararların masada olduğunun ip uçlarını Tavares, geçtiğimiz aylarda zaten vermişti. Grup çatısı altındaki markalardan Jeep’in devlete ait Guangzhou Automobile Group (GAC) ile Çin ortak girişiminden çekileceğini ve on iki yıldır faaliyette olan tesisi kapatacağını açıklanmıştı. Peugeot ve Citroën gibi gruptaki diğer üreticiler için de benzer adımlar atılmasının sürpriz olmayacağı konuşuluyor.
YAPTIRIMLAR ETKİLİ
Tavares, Jeep’in fabrika kapatma kararının nedeninin Çin hükümetinin giderek artan bir şekilde ticari kararlara müdahale etmeye çalışması, yerel ortak GAC şirketinin üzerine düşenleri yapmaktan kaçınması olarak açıklamıştı. Ancak kararda en büyük nedeni, küresel siyasi durum oluşturuyor. Tavares, Çin’den Tayvan’a yönelik tehditlerde olası senaryoları değerlendiren Tavares, “Diğer şirketlerin son zamanlarda dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi uygulanan yaptırımların kurbanı olmak istemiyoruz” açıklaması yaptı. Rusya’nın Ukrayna işgali sonucunda yaptırımlar nedeniyle Renault, ülkede büyük ortak olduğu üretim tesisini 1 ruble karşılığı devretmişti.
Paris Fuarı’na geniş katılım yapan Çinli markalar, kısa süre sonra Avrupa hazarına elektrikli araçlarıyla güçlü bir giriş yapmayı planlıyor. Avrupa’da Çin’den ithal edilecek modellerde gümrük vergilerinin yükseltilmesi de yüksek sesle dillendiriliyor.


