Stellantis ve batarya üretiminde dünyanın lider kuruluşlarından olan CATL, yeni bir hamleyle iş birliklerini güçlendiriyor. İki şirketin oluşturduğu ortak girişim, Stellantis’in Zaragoza, İspanya tesisinde tamamen yeni bir LFP (lityum demir fosfat) batarya tesisi kuracak. 4.1 milyar dolarlık yatırımla üretimin 2026 yılı sonuna kadar başlaması ve 50 GWsa kapasiteye ulaşması planlanıyor.
B ve C segment araçlarda fiyatı düşürecek
Tesisin, Stellantis’in İspanya Zaragoza fabrikasında 2026 yılı sonuna kadar üretime başlaması hedefleniyor. Tesis, Avrupa’daki elektrikli araç pazarının gelişimine ve İspanya ile Avrupa Birliği yetkililerin desteğine bağlı olarak 50 GWsa kapasiteye kadar çıkabilecek. CATL ve Stellantis arasındaki yüzde 50-50 ortak girişim, Stellantis’in Avrupa’daki sınıfının en iyi LFP çözümlerini geliştirecek ve otomobil üreticisinin daha kaliteli, dayanıklı ve uygun fiyatlı orta menzilli B ve C segment batarya elektrikli binek otomobil, crossover ve SUV araçlar sunmasını sağlayacak. Kasım 2023’te Stellantis ve CATL, Avrupa’da elektrikli araç üretimi için LFP batarya hücrelerinin ve modüllerinin yerel tedariki için bağlayıcı olmayan bir Mutabakat Zaptı imzalamıştı. İki şirket böylece iki stratejik alanda uzun vadeli bir iş birliği oluşturdu. Bu iş birliği Stellantis’in gelişmiş batarya elektrikli araçlarını (BEV) desteklemek üzere iddialı bir teknoloji yol haritası oluşturmayı ve batarya değer zincirini daha da güçlendirmek için fırsatları belirlemeyi hedefliyor.
İşlem 2025 yılında tamamlanacak!
Halen faaliyette olan Almanya ve Macaristan’daki iki tesisiyle Avrupa’ya en güncel batarya üretim teknolojisini sağlayan CATL, İspanya’daki tesis ile, müşterilerin iklim hedeflerini destekleme becerilerini daha da geliştirecek. Ayrıca marka bu girişimiyle Avrupa’daki ve küresel pazarlardaki elektrikli mobilite ve enerji geçiş çabalarını destekleme konusundaki kararlılığını daha da vurguluyor. Stellantis ise, müşterilerin tüm gereksinimlerine cevap vermek üzere lityum-iyon nikel manganez kobalt (NMC) ve lityum demir fosfat (LFP) olmak üzere ikili kimya yaklaşımını izliyor ve yenilikçi batarya hücresi ve paketi teknolojilerini araştırıyor. Stellantis, 2038 yılına kadar, tüm kapsamlar dahil, kalan emisyonların tek haneli yüzde telafisi ile net sıfır karbon bir şirket olma yolunda ilerliyor. Söz konusu işlemin 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.



