İLK kez 1990 yılında üretilmeye başlanan Renault Clio, beş nesilde 120 ülkede 17 milyon adet satışla tüm zamanların en çok satan Fransız modeli unvanını taşıyor. Avrupa ve ülkemiz pazarının satış şampiyonu olan model ülkemizde toplam 600 bin adetten fazla kullanıcıya ulaşıp hatchback segmentinin çok satan otomobili oldu. Tümüyle yenilenen Renault Clio, altıncı neslinde satış başarısını daha da yukarıya taşımayı planlıyor.
TEK ÜRETİM YERİ BURSA
Yeni Clio eski versiyonlarda olduğu gibi Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda üretilip dünya pazarlarına satılıyor. Modelin tek üretim merkezi olan Bursa fabrikasında günümüze kadar 5 milyon adetten fazla Clio bantlardan indirilirken, modelin parçalarının yüzde 50’den fazlası 90 yerel tedarikçiden sağlanıyor. Yeni Renault Clio’da kullanılan malzemelerin yüzde 33,9’u döngüsel ekonomiden elde edilen içerikten oluşuyor.
Plastiklerin yüzde 17,3’ü geri dönüştürülmüş malzemelerden sağlanıyor. Bursa’da ayrıca yeni Clio’nun geliştirme süreçlerini yürüten Renault Technology Türkiye adlı mühendislik merkezi de bulunuyor. Temmuz 2023’te açılan Refactory tesisi ise kullanılmış araçların yenilenmesi üzerine faaliyet gösteriyor.

Fransa’dan sonra en çok Clio’nun satıldığı ülke Türkiye. Yılın ilk 10 ayında 38 bin adetle en çok satan otomobil olurken, B-HB segmentinden yüzde 43 pay aldı. Yeni Renault Clio ile hedefler iddialı. MAİS Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu, Clio’nun başarısını hatırlatarak, yeni dönemde bu performansı sürdürmek istediklerini söyledi. Tatoğlu, yeni Clio ile birlikte 5’inci jenerasyon Clio’nun bir süre birlikte satılacağını ekledi. Renault, yeni Clio ile liderliğini korumak isterken, yeni müşteri kitlelerine de ulaşmayı hedefliyor. Tatoğlu, Oyak Renault Bursa Fabrikaları’nda üretilecek Boreal’ın 2026 yılındaki önemli yeniliklerinden biri olacağını, lansmanın da Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşeceğini söyledi.
“İlk 10 ayda 95 bin 480 binek otomobil ve toplamda 104 bin 500 araç satışla Renault olarak liderliğimizi koruyoruz” açıklaması yapan Bahaettin Tatoğlu, yılı binek otomobil ve toplamda ilk sırada bitirmek istediklerini kaydetti. Otomotiv satışlarının herkesi şaşırttığını dile getiren Tataoğlu, “2025’e 1.1 milyon adet öngörüleriyle başlandı, sonra 1.2 milyon adetler konuşmaya başlandı. Şimdi 1.4 milyon adet ile rekora doğru gidiyor” dedi. 2026 yılı bütçesini daha düşük pazara göre yaptıklarına dikkat çeken MAİS A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, satışların 1.2 milyon adetler seviyesinde gerçekleşebileceğini kaydetti.
Renault Group Türkiye CEO’su Lionel Jaillet de Renault Clio’nun üçüncü nesilden itibaren, 20 yıldır Oyak Renault Bursa Fabrikaları’nda üretildiğini belirterek, marka için çok önemli bir model olduğunu söyledi. Bursa tesisinin 390 bin adetle tam kapasite çalıştığını kaydeden Jaillet, tek hatta üretim yaparak önemli esneklik avantajları olduğunun altını çizdi.

Yeni Clio, selefinde olduğu gibi CMF-B platformunun uzatılmış versiyonunu kullanıyor. Yenilenirken boyu 67 mm artışla 4.12 metreye, genişliği 39 mm artışla 1.77 metreye çıkan yeni Clio eskisinden daha büyük bir otomobil. Yeni Clio 2026 Şubat ayında ülkemizde öncelikle 3 silindirli 115 beygirlik 1.2 TCe benzinli motor ve EDC otomatik şanzımanla satışa sunulacak. Fabrika verisi 100 km’de 5 lt yakıt tüketen modelin ülkemiz pazarındaki en çok satan versiyon olması bekleniyor.

Yeni 1,2 litrelik üç silindirli motorun çift yakıtlı benzin/LPG çalışan Eco-G 120 hp EDC versiyonu, 2026 yılı ortasında ürün gamına eklenecek. LPG deposunun 32 litreden 50 litreye çıkarılması sayesinde araç, 1.450 km’ye ulaşan rekor bir menzile sahip olacak. Yeni Clio’da 1.8 lt 160 hp Full Hybrid E-Tech motor serinin en üst versiyonu olarak 2026 yılı içinde üretilip satışa sunulacak. Batarya kapasitesi 1,2 kWsa’den 1,4 kWsa’e yükseltilen ve vites modları 14’ten 15’e yükseltilen model 100 km’de 3.9 lt tüketimiyle dikkat çekiyor.
Renault tasarım ekibi, güçlü çizgileri yüksek teknoloji detaylarla harmanlayan yeni bir tasarım dili ortaya koydu. Yeni Clio’nun gövde orantıları daha kaslı bir görünüm sunarken, boyutlar önceki jenerasyona göre belirgin şekilde büyütüldü:
Uzunluk: 4,05 m → 4,12 m (+67 mm)
Genişlik: 1,73 m → 1,77 m (+39 mm)
Bu yeni oranlar, daha uzun bir kaput ve daha dinamik bir duruş sağlıyor. Tavan çizgisi kompakt bir coupe’leri anımsatan güçlü bir forma sahip. Keskin açıyla inen arka cam ve belirgin bagaj çizgisi araca ileriye atılmak isteyen atletik bir duruş kazandırıyor. Yeni ön tasarım, daha uzun ön çıkıntı (+26 mm), daha geniş iz genişliği (+39 mm) ve üç boyutlu elmas desenli ızgara ile dikkat çekiyor. Büyük elmas formlu gündüz farları yeni Clio’nun güçlü karakterini yansıtıyor. 18 inç jantlar ve geniş iz mesafesi aracın yolda daha tok durmasını sağlıyor.
Yeni Clio’nun iç mekânında çift V formlu Google Entegre OpenR Link bilgi-eğlence sistemi ve ileri teknoloji donanımlar yer alıyor. Bu özellikler, Clio’nun bir üst segmente göz kırpan teknoloji yaklaşımını güçlendiriyor. Toplamda 29 adet gelişmiş sürüş destek sistemi (ADAS) sunuluyor. Renault Markası Ürün Performansından Sorumlu Başkan Yardımcısı Bruno Vanel “Yeni Clio, B segmentinin kompakt boyutlarını, üst sınıf bir modelin performans, teknoloji ve konforuyla birleştiriyor. E-Tech 160 tam hibrit motorumuz rekor seviyede verimlilik sunuyor. Google Entegre OpenR Link gibi özelliklerle donatılmış yeni Clio, gerçekten yetişkin bir otomobil. Daha büyük bir otomobilin tüm özelliklerine sahip.”







