Çinli üreticilerin hızlı şarj savaşı kızışıyor. Mevcut elektrikli modellerinde 800V altyapısına ağırlık veren Çinli üretici Geely; elektrik motorlarından güç elektroniğine, termal yönetim sistemlerinden kablolama altyapısına kadar tüm mimariyi kapsayacak 1.000V ve üzeri yeni nesil şarj teknolojisi üzerinde çalışıyor. Yeni mimari sayesinde araçların %10’dan %80 doluluk oranına 5,5 dakikadan kısa sürede ulaşması hedefleniyor.
Şirket, bünyesindeki Zeekr markası altında anlık olarak 1.500 kW (1,5 MW) güç çıkışı sağlayabilen 2.100’den fazla şarj tabancasını faaliyete geçirmiş durumda. Geliştirilen 1.000V araç mimarisi, halihazırda sahada hazır bekleyen bu mega altyapı kapasitesini tam anlamıyla kullanabilmeyi amaçlıyor.
Saha testleri ve tepe güç: Grubun Lynk & Co modelleriyle yapılan yüksek hızlı şarj denemelerinde anlık olarak 1.100 kW (1,1 MW) tepe güç değerlerine ulaşıldığı ve %10’dan %80’e şarjın 5 dakika 32 saniyede tamamlandığı belirtiliyor.
Geely’nin bu adımı, BYD’nin “Megawatt Flash Charging” çözümleriyle kızışan Çin merkezli ultra hızlı şarj rekabetinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Yüksek voltaj mimarisi, aynı zamanda 2027 yılı civarında pazara girmesi beklenen katı hal (solid-state) batarya teknolojileri için de gerekli elektrik altyapısını şimdiden hazır hale getiriyor.



