İSVEÇ’in Göteborg şehrinde kullanıma giren ve Türk yapımı Karsan firması tarafından üretilen e-ATAK sürücüsüz yolcu otobüsüne, 25 Mayıs 2026 Pazartesi günü, arkasında seyretmekte olan tramvay çarptı. Reuters haber ajansının, habere seçtiği başlık ise sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Reuters, başlıkta “”Türkiye’nin Karsan otonom otobüsü İsveç’te hizmetin ilk gününde kaza yaptı / çarptı” ifadelerini kullandı.
Reuters abonelerine geçtiği metinde ve internet sitesinde de aynı başlığı kullandı. Haber metninde ise “Türkiye merkezli Karsan (KARSN.IS) tarafından üretilen sürücüsüz bir otobüse, yolcu taşımaya başladıktan sadece bir saat sonra, Pazartesi günü İsveç’in Göteborg kentinde arkadan bir tramvay çarptı” ifadelerine yer verildi. Yerel toplu taşıma temsilcisinin “Otobüs fren yaptı ve arkadan tramvay otobüse çarptı” açıklamasının yer aldığı içerikte otobüsün üzerinde “Takip mesafesini koru! Otobüs ani fren yapabilir” uyarısının da yer aldığı da vurgulandı.
İsveç’in kamu yayıncısı SVT de kazayı haberleştirildi. Karsan marka otobüsün arka bölümünde maddi hasar oluştuğu görüntüler yayınlanırken, kazada yaralanan kimse olmadığı bilgisi paylaşıldı.
12 ÜLKEDE BAŞARISINI KANITLADI
Dünyanın ilk Seviye-4 otonom toplu ulaşım aracı olarak 2021’den bu yana gerçek yol şartlarında hizmet veren Karsan Otonom e-ATAK, farklı yerlerde başarıyla kullanılıyor. Kullandığı yazılımlar da yerli olan araç, üzerindeki LiDAR, radar, kamera ve gelişmiş sensör sistemleriyle rotasını güvenli bir şekilde sürücüye ihtiyaç duyadan tamamlıyor. ABD’de Michigan State University kampüsünde 1,5 yıl boyunca 5 kilometrelik bir rotada yolcu taşıyan araç, Norveç’in Stavanger şehrinde ise 2022 yılından bu yana biletli yolcu taşımayı sürdürüyor ve tünelden geçen ilk otonom otobüs olarak dikkat çekiyor.
160 bin kilometrenin üzerinde otonom sürüş deneyimine, 60 binden fazla taşınan yolcuya ve yüzde 99,5 başarı oranına ulaşan Karsan, bugün 12 ülkede 16 farklı otonom proje ile dünyada açık trafikte yolcu taşıyan Seviye-4 ilk ve tek otonom otobüs olma özelliğini korumaya devam ediyor. Rotterdam’da Avrupa’nın ilk otonom havalimanı shuttle’ını devreye alan Karsan, son olarak geçtiğimiz günlerde İGA İstanbul Havalimanı’nda yapılan testleri de başarıyla tamamlamıştı.
TRAMVAY MESAFEYİ KORUYAMADI
KARSAN da olay hakkında bir duyuru yayınladı. Şirket; “ İsveç’in Göteborg şehrinde hizmet vermekte olan Karsan Autonomous e-ATAK aracımızla ilgili olarak kamuoyuna yansıyan bazı haberlerde eksik ve yanıltıcı bir algı oluştuğunu takip ediyoruz. Göteborg’da operasyonda olan Autonomous e-ATAK aracımız, trafik akışı sırasında arkadan yaklaşan bir tramvayın teması sonucu hasar almıştır. Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmamıştır. Gerçekleştirilen ilk teknik değerlendirmeler, aracımızın otonom sürüş sisteminin süreç boyunca tasarlandığı şekilde çalıştığını göstermektedir.
Autonomous e-ATAK, trafik ortamında çevresindeki engeli algılayarak güvenlik protokolleri kapsamında operasyonunu sürdürürken, arkadan yaklaşan tramvay yeterli takip mesafesini koruyamayarak araca temas etmiştir. İlk bulgular doğrultusunda yaşanan olayın, otonom sürüş sistemi ile ilgili bir durum değil; şehir içi trafik akışı içerisinde gerçekleşen bir trafik olayı niteliğinde olduğu görülmektedir. Olayın tüm detayları ilgili yerel otoriteler ve ulaşım paydaşlarıyla birlikte değerlendirilmeye devam etmektedir. Karsan olarak, mobilitenin geleceğini güvenli, sürdürülebilir ve akıllı teknolojilerle şekillendirmeyi kararlılıkla devam edeceğiz açıklaması yaptı.




