TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2016 yılı 1. yarıyıl sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı. Türkiye yeni otomobil satışlarının 2015 yılının aynı dönemine göre %3,2 oranında arttığı (Kaynak: ODD) 2016 yılının ilk yarısında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,2’si olan yaklaşık 68 bin adet yeni aracı filosuna kattı. 2016 yılının ilk yarısında yüzde 6 büyüme kaydeden sektörün filosundaki araç sayısı 293 bin 800 adede ulaştı.
İLK YARIDA 2.2 MİLYAR TL VERGİ ÖDEDİ
2016 yılının ilk yarısında 4 milyar 800 milyon TL’lik yeni araç yatırımı yapan Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü ise 19 milyar 900 milyon TL’ye ulaştı. 2015 yılında yaklaşık 4 milyar TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü, 2016 yılının ilk yarısında da yaklaşık 2 milyar 240 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyerek ülke ekonomisine önemli katkı sağladı.
KÜÇÜK İŞLETMELER ARTTI
Türkiye operasyonel kiralama sektörünün gelişimi ile ilgili görüşlerini paylaşan TOKKDER genel koordinatörü Tolga ÖZGÜL “Operasyonel kiralama her ölçekte işletmeye ve bireylere kaynakları etkin kullanma ve verimlilik adına birçok avantaj sunuyor. Çokuluslu ve büyük yerel işletmeler bu avantajları uzun zaman önce keşfetti ve araç filolarını operasyonel kiralama yöntemiyle oluşturmaya başladılar. Günümüzde orta ve küçük ölçekli işletmeler ve bireyler de operasyonel kiralama yöntemini ve sağladığı kolaylıkları keşfetmeye başladılar. Verimlilik adına sunduğu avantajların daha geniş kesimler tarafından zaman içinde anlaşılmasıyla operasyonel kiralama ülkemizde daha da yaygınlaşacaktır. ” dedi.
RENAULT AÇIK ARA LİDER
Renault %31,4’lük payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, %15,2 ile VW, %11,4 ile Ford, %8,6 ile Fiat takipçisi oldular. Sektörün araç parkının yarısından fazlası (%53) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar %27,2, D segment araçlar ise %12,7 pay aldı. Sektörün araç parkının %94,9’u dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar %59,1 pay aldılar.