Bu yılki IAA Ticari Araç Fuarı’nda (22 ile 29 Eylül 2016) geleceğin trendi olan “dijitalleşme ve elektrikli mobilite” ön plana çıkıyor. Lojistiğin uzun soluklu ve güçlü bir şekilde geleceğe yürümesinin anahtarı ise bağlanabilirlikten geçiyor. Lojistik kamyon, üretici, müşteri, nakliyeci, altyapı, diğer araçlar, servisler, üstyapı üreticileri ve daha birçok paydaşı bünyesinde barındıran bir ağdan oluşuyor. Bağlanabilirlik ve kamyonların akıllı ağ bağlantısıyla taşımacılık sektörü tamamen yeni bir boyuta geçiyor.
Mercedes-Benz Kamyon, yeni Urban eTruck ile geleceğin trendleri olan dijitalleşme ve elektrikli mobiliteyi birleştiriyor. Araç geleceğin ağ bağlantılı ve elektrikli dağıtım kamyonlarına ışık tutuyor. Fuso ise eCanter ile dünyanın ilk tamamen elektrikli hafif ticari aracının üçüncü neslini tanıtıyor ve ilk küçük seri üretimi devreye alıyor.
Artan performansla birlikte çok daha yüksek bir verimlilik seviyesi sunan OM 470 kodlu motorun en güncel neslini sunan Mercedes-Benz Kamyon ayrıca alternatif yakıtları da yeni nesil OM 470 ve OM 471 kodlu motorlarda devreye alıyor. Her iki motor da standart olarak alternatif yakıta uyumlu olarak üretim bantlarından çıkıyor. Mercedes-Benz kazasız sürüş vizyonuna bu yıl biraz daha yaklaşıyor. Dünyada türünün ilk örneği olan Active Brake Assist 4 sürücüyü hareket halindeki yayalara çarpmaya karşı uyarıyor ve otomatik fren yapıyor. Marka yayaları ve bisikletlileri dönüş anında kamyondan koruyan ilk sürüş destek sistemi olan Dönüş Asistanı’nı da pazara sunuyor. Tüm bunların sonucu olarak Daimler Trucks maksimum güvenlik ve ekonomi kavramlarının yanı sıra ağ bağlantılı kamyonlar alanında da pazardaki öncülüğünü sürdürüyor.
Dünya lansmanı: Tam elektrikli ve ağ bağlantılı Mercedes-Benz Urban eTruck
Mercedes-Benz zorlu dağıtım sektörüne tam elektrikli Urban eTruck ile tamamen yeni bir yorum getiriyor. Emisyonsuz ve sessiz çalışan 26 ton sınıfındaki üç akslı kamyon kent içindeki dağıtım görevini yerine getirirken içten yanmalı motora sahip bir kamyonun performans ve kullanışlılığını sunarken, yenilikçi teknolojisiyle ekonomik ve çevreci bir yapı sunuyor.
Dizel motorun performansına sahip elektrikli kamyon
Urban eTruck ağırlık noktasında içten yanmalı motora sahip kamyonlara boyun eğmek zorunda kalmıyor. AB Komisyonu alternatif yakıtlı araçlar için 1.000 kg ağırlık artışını uygun görüyor. Yaklaşık 1.700 kg daha ağır olan Urban eTruck elektromotorlu sistemin ağırlık dezavantajı büyük oranda dengeliyor. Urban eTruck elektromotorlu arka aks ve aks kafalarına yakın konumlandırılan elektromotorlarıyla farkını ortaya koyuyor. Sistem 2 x 125 kW maksimum güç ve 2 x 500 Nm maksimum tork üretiyor.
Ağ bağlantısı
Mercedes-Benz Urban eTruck ağ bağlantısıyla; menzil, şarj yönetimi, araç bilgileri ve çevredeki verilerin birbiriyle ilişkilendirildiği kusursuz çalışan bir sisteme dönüşüyor. Dağıtım sektöründe mümkün olan en yüksek performansı en yüksek menzille elde etmek için elektromotor ve enerji yönetiminin kusursuz işbirliği önem kazanıyor. Tam bu noktada ise müşterinin kullanım ihtiyacına göre kapasitesi ayarlanabilen modüler bataryalar devreye giriyor. Predictive Charge Management, hız sabitleme sistemi Predictive Powertrain Control ve FleetBoard gibi ilave çözümlerle desteklenen Urban eTruck verimli ve çevreci bir dağıtım aracı olarak öne çıkıyor.