Türkiye ihracatının lider sektörü otomotivde yılın en büyük etkinliği olan 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından 5-6 Mayıs tarihlerinde TÜBİTAK MAM TÜSSİDE Gebze yerleşkesinde gerçekleştirilecek. OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, “Otomotiv sektörümüze daha nitelikli, çevreci, güvenli, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler sunabilmeyi öngörüyoruz ve bu etkinliklerle bunu başarmış durumdayız” diye konuştu.
Beşinci Ar-Ge Proje Pazarı’nda ilk üç ve iki mansiyona 23 bin TL, 5. Komponent Tasarım Yarışması’nda dokuz projeye 39 bin TL olmak üzere toplam 62 bin TL para ödülü dağıtılacak, dereceye girenler İTÜ Çekirdek Programı’na girmeye de hak kazanacak. Türkiye ihracatının lider sektörü otomotiv endüstrisinde yılın en önemli organizasyonu olan 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması için geri sayım başladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin koordinatörlüğünde 2012 yılından bu yana düzenlenen Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, 5-6 Mayıs tarihlerinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) Gebze yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
15 NİSAN BAŞVURU İÇİN SON GÜN
OİB’in bu yıl düzenleyeceği 5. Ar-Ge Proje Pazarı’nda ilk üç ve iki mansiyona 23 bin TL, 5. Komponent Tasarım Yarışması’nda ise dokuz proje sahibine 39 bin TL olmak üzere toplam 62 bin TL para ödülü dağıtılacak. Dereceye girenler aynı zamanda İTÜ Çekirdek Programı’na girmeye hak kazanacak. Yarışmalar için öğrencilerden profesyonellere 18 yaşını dolduranların adayların, 15 Nisan tarihine kadar projeleriyle internet üzerinden başvuruda bulunması gerekiyor.
Etkinliklerle Türkiye’nin 2023 İhracat Stratejisi kapsamında otomotiv endüstrisinde katma değerin artırılması, sektörün ihtiyaç duyduğu yeni ürün, teknoloji ve metotların üretilmesi, yenilikçi tasarımcıların teşvik edilmesi, endüstriyel tasarımcılığın geliştirilmesi ve dünya pazarlarına sunulması amaçlanıyor.
Dünyaca ünlü fütüristler trendleri anlatacak
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılacağı etkinlikler, dünya otomotiv endüstrisinde fark yaratan ünlü isimlerin buluşacağı panellere de ev sahipliği yapacak. Yeni iş modelleri ve trendlerin paylaşılacağı panellerde, GreenFuturists.com’un kurucusu olan, insanlığın geleceği konusunda dünyanın otorite olarak kabul ettiği Fütürist Yazar Gerd Leonhard ile yine Google’ın Otonom Arabalar vizyonuna yön veren dünyaca ünlü Fütürist Brad Templeton de konuşmacı olarak katılacak.
Yeni Tasarımcıların Yetiştirilmesi Teşvik Ediliyor
OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile otomotiv sektöründe inovasyon ve tasarım kültürünü yaygınlaştırmayı, genç tasarımcıların yetiştirilmesini teşvik etmeyi ve üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi. Burhanoğlu, “Otomotiv sektörümüze daha nitelikli, çevreci, güvenli, kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler sunabilmeyi öngördüğümüz etkinliklerde bunu başarmış durumdayız. Her yıl içeriğini geliştirmeye çalıştığımız Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile uluslararası arenada da markalaşacağız” şeklinde konuştu.
Burhanoğlu, TÜBİTAK MAM’ın ulusal öncelikler doğrultusunda Ar-Ge ve bilimsel araştırma konularında destek verdiğini ve bu anlamda otomotiv sektörü için büyük öneme sahip olduğunu belirterek “Etkinliklerimizde TÜBİTAK MAM’ın faaliyetlerinin sektöre katkısının anlatılması ve sektör ile işbirliği olanaklarının geliştirilmesini de amaçlıyoruz” diye konuştu.
OİB, İTÜ Çekirdek Programı’na 900 Bin TL Destek Sağlayacak
Bu yıl yarışmalara başvurular geçtiğimiz yıl olduğu gibi İTÜ Arı Teknokent Çekirdek işbirliği ile alınacak. OİB’in 2015 yılında 600 bin TL destek verdiği, programın değerini daha da artırmak amacıyla bu yıl desteğini 900 bin TL’ye çıkaracağı İTÜ Çekirdek Programı’nda, ödül sahipleri projelerini geliştirmenin yanında MBA eğitimi ve üniversite-sanayi işbirliğiyle network yaratma imkânı da bulacak. Girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getiren İTÜ Çekirdek Big Bang final etkinliğinde de Türkiye otomotiv sektörünün çehresini değiştirecek girişimciler ödüllendirilecek. Big Bang sonunda başarılı olup şirket kuran girişimci gruplar ise bir yıl boyunca girişimcilik konusundaki yetenek ve imkânlarını geliştirmeye devam edecek.
Otomotivde Nitelikli Teknoloji İçin İşbirliği Geliştirilmeli
TÜBİTAK MAM İş Geliştirme ve Ticarileştirme Başkan Yardımcısı İbrahim Bekar, otomotiv sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirmesi ve millileştirme çalışmalarının odağında olması nedeniyle Ar-Ge Proje Pazarı’nın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Alternatif yakıt teknolojileri, milli elektrikli araç ve yerli motor çalışmaları başta olmak üzere sektöre yönelik çok sayıda Ar-Ge projesi yürüttüklerinin altını çizen Bekar, “Önümüzdeki dönemde hayata geçecek Motor Mükemmeliyet Merkezi ile dünya pazarında rekabet edebilecek yerli motor geliştirilmesi ve sektöre yönelik test altyapısının kurulmasını hedefliyoruz. Otomotivde dünya ile yarışacak nitelikte teknoloji ve tasarım üretilebilmesi için sektörde işbirliği ekosisteminin geliştirilmesi ve ulusal düzeyde farkındalık yaratılması gerekiyor” dedi.
İTÜ Arı Teknokent CEO’su Kenan Çolpan da “OİB, inovasyonu, Ar-Ge ve girişimciliği destekleyen programlarımıza otomotiv sektörü kapsamında can suyu verdi. Gelecek 10 yıl içerisinde otomotiv sektörü elektrik, elektronik, yazılım ve enerji üzerine geliştirilecek teknolojiler sayesinde değişecek. Biz de OİB ile bu değişime inanıyor ve bu gelişim için çalışıyoruz. İTÜ ARI Teknokent ve OİB işbirliği ile Erken Aşama Kuluçka Merkezi olan İTÜ Çekirdek’ten yerli ve inovatif otomotiv teknolojileri çıkaracağız” şeklinde konuştu.
Adaylar yarışmalara bireysel ya da ekip olarak katılabilecek. Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı’na öğrenciler, akademisyenler, araştırmacılar, sektör profesyonelleri, yüksek lisans-doktora çalışması yapanlar ve sanayiciler katılacak. Komponent Tasarım Yarışması’na öğrenci-amatör, üniversite-kurum ve profesyonel dallarda katılım olacak. Adaylar en fazla üç proje ile başvurabilecek, aynı proje ile iki yarışmaya katılamayacak.
Katılımlar bireysel ya da ekip olarak yapılabilecek.
Otomotiv Ar-Ge Proje Pazarı’nda 2012 yılından bu yana toplam 27 kişiye 330 bin TL verildi. Komponent Tasarım Yarışması’nda 2012 yılından bu yana toplam 97 kişiye 508 bin TL para ödülü verildi. Komponent Tasarım Yarışması’nda dereceye giren 10 öğrenci yurtdışında iki yıl eğitim hakkı kazandı.
Başvurular için
Bu yıl yarışma başvuruları İTÜ Arı Teknokent Çekirdek ortaklığı ile online olarak Younoodle sayfası üzerinden dosya yükleme yoluyla kabul ediliyor.
Ar-ge Proje Pazarı Başvuru Linki:
https://www.younoodle.com/podium/er/proje_pazar/enter )
Tasarım Yarışması Başvuru Linki:
https://www.younoodle.com/podium/er/tasar_m_yar_mas/enter )
Bilgi için ayrıca web siteleri